Terug naar overzicht

Cold cutting

Het doorslijpen van metaal in ATEX zones een gevaarlijke bezigheid. Het is van belang dat er bij het slijpen geen hitte of vonken vrijkomen. Er zijn veel verschillende gereedschappen voor koud snijden, afhankelijk van het materiaal dat je gaat snijden. Dit artikel richt zich op de verschillende toepassingen van ATEX gecertificeerd handgereedschap.

Doorslijpen

Roestvast staal, austenitisch roestvast staal en 6MO zijn drie zeer taaie staalsoorten die veel werk vergen om door te snijden. Als het staal een hogere structurele sterkte heeft, zal het meer warmte genereren van het snijgereedschap. Dikte is ook een belangrijke factor. De dikte speelt een rol bij het snijden van buizen en andere diepe constructiematerialen. Conventionele snijgereedschappen hebben vaak enorme problemen met het trillen en knijpen van de snijschijf wanneer ze op ongeveer 40% diepte in het staal snijden. Naast dat deze problemen vermeden worden, vereist het werken met ATEX gereedschap geen heet werkvergunning. Door gecertificeerd koud snijgereedschap te gebruiken bespaart u zo de tijd en moeite die het aanvragen van de vergunning vraagt.

Dikte is ook een belangrijke factor. De dikte speelt een rol bij het snijden van buizen en andere diepe constructiematerialen. Conventionele snijgereedschappen hebben vaak enorme problemen met het trillen en knijpen van de snijschijf wanneer ze op ongeveer 40% diepte in het staal snijden. Naast dat deze problemen vermeden worden, vereist het werken met ATEX gereedschap geen heet werkvergunning. Door gecertificeerd koud snijgereedschap te gebruiken bespaart u zo de tijd en moeite die het aanvragen van de vergunning vraagt.

ATEX zones

Allmet Safety Tools is dé specialist in unieke vonkvrije slijp- en snijgereedschappen voor het voorbereiden van koude werkoppervlakken. Met trots mag Perspect Industrial Products zich al jarenlang de exclusieve geautoriseerde Benelux-distributeur van Allmet Safety Tools noemen. Het gereedschap veroorzaakt geen hitte (< 70° C) en geen scherpe splinters/partikels door de lage rotatiesnelheid. Er komt geen stof vrij(de metaalresten zijn groot en dicht) en er vindt geen uitstoot van koolwaterstofgassen plaats. Kortom het gereedschap voldoet aan de ATEX-richtlijnen en zijn gecertificeerd voor gebruik in EX-gaszones 1 en 2 zonder heet werkvergunning.

Het gereedschap is te gebruiken in koolwaterstofrijke omgevingen en in omgevingen waar gas aanwezig is, zonder de gevaren die het gebruik van heet gereedschap met zich meebrengt. De gereedschappen zijn zo koud dat ze direct met koolwaterstof/gas te gebruiken zijn. De gereedschappen voor koud snijden hebben een lang en uitdagend certificeringsproces door DNV doorstaan. Ze worden dag in dag uit gebruikt op de meest uitdagende plaatsen ter wereld en zijn een waardevolle aanwinst voor kleine tot middelgrote klussen, waarbij mobiliteit en snelheid essentieel zijn.

Duurzaam

Safety Tools Allmet koudslijp- en lasverwijderingsschijven zijn zeer duurzaam. Met een ervaren gebruiker kunnen de schijven ongeveer 12 meter lang en 8 tot 12 mm diep snijden en frezen, als er een hulpsysteem wordt gebruikt. Zoals de Cutting Guide Compact, Pendulum Arm of de Cutting Guide Jr. Het water uit de waterregelkast is een smeermiddel dat de levensduur van de schijven verlengt. Het brengt de snijoplossingen ook omlaag naar een Atex T4-classificatie. (135℃)